Anmeldelse af "Spektrum" 1-4 af Nanna Foss

Jeg har haft disse fire bøger stående i min bogreol i et stykke tid nu, og jeg har haft lyst til at læse dem længe, men jeg har ikke rigtig kunne finde en plads i min TBR-bunke før nu. Serien "Spektrum" er skrevet af Nanna Foss og hun er i fuld gang med at skrive den femte bog i rækken. Så der er stadig noget at se frem til når det kommer til denne serie. Men imens vi venter på den næste, så tænkte jeg at det var på tide at få læst de første fire så jeg er klar til når den femte kommer.

Disse fire bøger på billederne blev udgivet hos Tellerup, men de kommende bøger i serien bliver fremover udgivet hos Gyldendal. De første fire bøger her har fået et nyt udseende og en lille revamp hos Gyldendal - så ja I kan stadig få fingrene i bog 1-4 hvis I skulle være interesseret.


"Leoniderne"
Emilie er en stille pige som gerne gemmer sig i skyggerne på skolen. Hun gør alt hvad hun kan for at undgå bøllerne og den tyran der mobber hende. Og det hjælper lidt på det når hun kan lukke af for det ved at sidde og tegne i sin tegneblok. Eller være sammen med sine to bedste venner, brødrene Alban og Linus. Hendes eneste venner faktisk. Men der begynder pludselig at ske mystiske ting. En gammel dame råber at hende om verdens undergang og at det er deres skyld. Drømme der virker for virkeligee og.. en mystisk dreng fra hendes drøm. En dreng der dukker op på hendes skole nogle dage efter. Hvad betyder dette? Er hun begyndt at kunne drømme om fremtiden?

Drengen Noah dukker dog ikke op alene. Med sig har han sin tvillingesøster, Pi. Og deres første møde bliver ikke helt smertefrit. Det slår gnistrer imellem dem og det bliver ikke bedre da de i forbindelse med en opgave bliver sendt ud til en astrofysiker. Hos denne mand finder de en mystisk genstand som Emilie har drømt om før. Og flere og flere ting fra hendes drømme bliver til virkelighed. Men hvad hun ikke var forberedt på er at den lille gruppe skal blive brændemærket af denne genstand. Brændemærket med et identisk trekantet symbol. Et symbol som Noah går rundt med om halsen. Et symbolsmykke som passer perfekt i denne mystiske genstand. Hvordan kan det være muligt? De kender jo ikke noget til hinanden! Og hvad skal alt det her betyde?

Én efter én begynder de at opdage mystiske ting hos sig selv. Umulige kræfter giver sig til kende. Fremtidssyn, ildfremkaldelse, telekinese, telepati, skabe ting ved at tegne dem osv... Og sidst men ikke mindst - lyse med hænderne. Alt dette skyldes det mystiske kompas og prismesmykket. Det er nu helt sikkert. Men hvorfor lige dem?

Skyggerne begynder pludselig at røre på sig. Der er ikke tid til at være vrede på hinanden og skyde skylden på nogen. De skal væk og det skal være nu! Men hvor kan de tage hen? Kompasset giver dem svaret. Ved en tidsrejse tilbage i tiden. En rejse som skal vise sig at være begyndelsen på alle de svar som de alle søger. Men det bliver ikke uden udfordringer. I mørket lurer der stadig en stor fare, men det er ikke det eneste de skal passe på. En anden ukendt fjende kender til dem, og vedkommende vil gøre alt for at spænde ben for dem.

Min Goodreads rating:
★★★★✩


"Geminiderne"
Pi er stadig ved at vænne sig til sine nye evner - ildfremkaldelsen. Telepatien til sin bror mestrer hun allerede. Men hendes evne med ilden skræmmer hende mere end noget andet. Hun er farlig og til fare for andre mennesker. Og det hjælper ikke at hendes ild dukker op på de mest ubelejlige tidspunkter. I forbindelse til mareridt, angst og... ja.. stærke følelser i det hele taget. Hun kan ikke lukke af for det. Og gruppen er stadig meget berørte af det der skete i 1969 så deres sammenhold er også meget skrøbeligt. Men de bliver altså nødt til at finde nogle svar på det hele. Og det kan de kun gøre sammen.

Nedtællingen til den næste tidsrejse er begyndt. Nu skal de bare sørge for at de alle sammen tager afsted sammen - hvilket ikke bliver noget problem. De ønsker nemlig alle svar og vide mere. Om dem selv, om deres ukendte fjende og om de andre tidsrejsende. De er nemlig ikke alene.

Men hvem er disse andre tidsrejsende? Venner? Fjender? Svaret finder de i 1969. Kan de også have fået deres egne magiske evner? Og hvis de har - hvilke? Og vil de kunne samarbejde på trods af tidsforskellen?

Flere og flere spørgsmål bliver besvaret, men lige så mange nye kommer til. Men der er ét spørgsmål der er vigtigere end andre - hvem er det som er skyld i den grimme hændelse i forbindelse med deres første tidsrejse til 1969? Hvor de mødte Karls far, Josef, for første gang. Og kan de stoppe det? Og hvad sker der hvis der er flere vidner? Vil det være dødsstøddet for dem alle? Vil det komplicere det hele hvis Pi og den mystiske og spændende fyr fra fortiden bliver forelsket i hinanden? Og hvad sker der når folk omkring dem pludselig viser sig at være en anden end den de udgiver sig for? Folk de kender fra andre steder og tider. Fra Pis mareridt og - ubehagelige oplevelser hun helst ønsker at glemme, men som igen og igen dukker op. Hvad skal det hele dog betyde?

Min Goodreads rating:
★★★★✩


"Ursiderne"
Nasrin har sin daglige gang på sygehuset hvor hendes far og mors veninde arbejder. Hun mistede sin mor for syv år siden og det har ødelagt en del i familien. Så hun er alene det meste af tiden. Udover skolen bruger hun sin fritid på at hækle blæksprutter til sygehusets indlagte børn. Og det er her i den store bygning at hun støder på de andre.

Mødet var meget kort, men da hun kommer hjem går der ikke længe før de alle dukker op ved hendes dørtrin. De fortæller uvirkelige ting såsom at kunne rejse i tiden, at have specielle evner osv, og hun tror de laver fis med hende. Også selvom hun er ret sikker på at den ene var ham der reddede hendes liv for syv år siden. Til trods for at han ikke har ændret sig overhovedet siden den dag. Så kan det overhovedet være den samme person? Og så bliver alt pludselig sort. Gruppen vågner op i skurvognen og Nasrin har nu samme brændemærker i håndfladerne som de andre. Før hun bliver viklet for meget ind i deres kaos stikker hun af. Tager hjem. Væk fra det hele.

Men hun er bundet til dem nu og kan ikke gemme sig væk og glemme alt om det. Hun bliver nødt til at slutte sig til dem. Men det viser sig hurtigt at vende op og ned på hendes liv. Hendes fortid, nutid og fremtid. Og en skræmmende evne lader sig også pludselig dukke op ud af det blå. Vil hun kunne håndtere den eller vil det ende med at koste dem alle livet?

Midt i alt det skræmmende og ukendte dukker der mystiske ting op og det ser ud som om de alle er en del af et større komplot. Et der skaber langt flere spørgsmål og forvirring end før. Og derfor må de rejse tilbage i tiden igen. Og det går op for Nasrin at det nok er i fortiden at hun vil kunne finde svar på de spørgsmål hun selv går og grubler over. Det er pressende for dem alle at de finder ud af hvordan det hele hænger sammen. Og finde ud af hvem den mystiske kvinde er, som igen og igen dukker op i deres søgning på svar. Hun lader til at være midtpunktet for meget af det de alle udsættes for. Og det er ikke af den gode slags.

De rejser tilbage for at finde ud af hvad der skete med den tredje tidsrejse gruppe som de nu har fået kendskab til, og det de finder der sender dem videre til Nasrins første mareridt. Den dag hun mistede sin mor. En dag hvor hendes helende og destruktive evner bliver altafgørende for hendes fremtid. Men vil hun kunne ændre på noget? Vil det ende med at ødelægge alt?

Min Goodreads rating:
★★★★✩


"Kvadrantiderne"
Noah er en fyr med mange problemer. Han lyver en del og han er især ikke god til at have venner. Han er typen der går alle på nerverne og som er ekspert i at skubbe folk fra sig, da det gør at han så ikke behøver at stå til ansvar for noget eller nogen. Men der er også en anden grund. Han har svært ved at skelne fra mareridt til virkelighed. Han plages af disse grufulde mareridt - både i søvne og i vågen tilstand. Og de er ikke for sarte sjæle. Og hvis han skal sørge for at ingen kommer til skade når de er i nærheden af ham, så må han holde sig vågen og overholde de regler og rutiner han har fundet frem til. Og vigtigst af alt - han ønsker at få dem stoppet. Få det der sker i disse mareridt stoppet. Varsler om død og hans rolle i det. Albans død. Men hvordan?

Noah tager kontakt til Emilie for at søge hjælp. Hjælp med drømmene og finde ud af hvordan han kan styre dem. Noget må de da kunne gøre. De har delt drømme i gruppen før, så måske kan de gøre det igen? Og denne gang få magt over dem og ændre dem.

Gruppen bliver igen nødt til at foretage en tidsrejse. Der er så mange ting de gerne vil finde svar på. Og en uventet person kan måske give dem det. Hvis altså de kan finde ud af hvem hun er og hvor hun befinder sig. Men der opstår komplikationer - endnu en person fra fortiden dukker op. Pis overfaldsmand fra deres tid i Australien. Hvorfor dukker han op nu? Og hvorfor ønsker han dem alle døde?

De løber snart tør for muligheder og det Noah og Pi frygter mest er det næste skridt - de skal rejse tilbage til Australien. Tilbage til Noahs første møde med Albans dobbeltgænger og tilbage til Pis overfald. Men vil de kunne klare at skulle gennemleve det en gang til? Og vil Noah være i stand til at lade tingene ske uden indblanden og vigtigst af alt - kan han styre sine mareridt eller vil han ende med at koste dem en fra gruppen? Vil hans mareridt ende med at ske alligevel? Noah kæmper efterhånden ret voldsomt med sine følelser for Alban og hans mareridt gør det ikke specielt nemt for ham hellere. Alban minder så meget om Sebastian og det er svært at ligge låg på det. Men han må bare kæmpe imod. Eller er der måske en chance for at det alligevel kan gå den rigtige vej? Eller er det - som i hans mareridt - dømt til at gå galt?

Min Goodreads rating:
★★★★✩

Jeg ved at denne serie er voldsomt populær og at Nanna har en stor fanskare, men jeg var ret sikker på at jeg ikke ville blive tosset vild med den. Men jeg må tage det i mig igen for DAMN! Shit det er en fed og spændende serie og jeg glæder mig voldsomt til den næste bog i rækken. Og jeg er virkelig glad for at jeg endte med at købe dem så jeg også kunne læse den. Jeg elsker tidsrejse-aspektet og så er jeg vild med detaljen om at hver person i gruppen indtil videre har fået deres egen bog. :) Vi starter med at følge Emilie, så Pi, Nasrin og sidst Noah. Den næste bliver med Alban i hovedrollen og det er nok en af de personer jeg glæder mig mest til at følge udover Adriana. Så jeg håber virkelig at jeg får mulighed for at læse med når det er.

Jeg troede ikke at historien kunne blive ved med at være spændende, men der opstår hele tiden nye problemer og der dukker flere og flere spørgsmål op som de skal søge svar på, og så er der jo lige den detalje at alle personer i gruppen har hver deres evner som også skaber forvirring, og som de bruger tid på at finde frem til. Super spændende og det er ikke alle der endnu har opdaget deres fulde kræfter, så det gør jo bare at man bliver mere og mere spændt på hvad der kommer til at ske. Og flere og flere skræmmende og fremmede personer dukker op og dem skal man også lige have fundet en mening med og sat navn på. Åhhh det er ét stort puslespil, men et virkelig spændende projekt at følge med i.

Når det kommer til udseendet af bøgerne, så må jeg indrømme at jeg personlig er langt mere til det gamle look. De nye er lidt for.. poppet?! Jeg ved det ikke.. jeg er bare så meget mere til det gamle look da de - hvis I spørger mig - passer bedre til hver person der "ejer" den historie. Og så er farverne altså også bare mere mig. Men der er heldigvis forskellig smag, så de nye falder nok mere i smag hos andre. Det skal dog ikke stoppe mig fra at eje dem og have dem samlet med disse når de en dag udkommer. Og det håber jeg at jeg får mulighed for. ;)

1 kommentar:

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)