Gys og Gru for børn - "Melinoe"-bøgerne af Katja L. Berger

Reklame for Tellerup og forfatter Katja L. Berger - Sendt til anmeldelse. Meningerne er mine egne.
Katja L. Berger udkom i år med disse tre gyser historier til børn, og da jeg er begyndt at indsamle bøger til min bogreol, som jeg kan læse for min niece når hun bliver ældre, så var jeg meget interesseret i at disse blev en del af min samling. Jeg har i forvejen nogle små søde og "u"hyggelige bøger, men de er ikke skræmmende som sådan, så jeg tænkte at jeg selvfølgelig skulle have nogen der var lidt... mere uhyggelige, som hun kan få læst op eller selv læse når hun bliver ældre. Og disse tre ville være perfekte. Jeg er jo lidt af en sucker for det mørke og uhyggelige, så de var oplagt. Jeg skal selvfølgelig også have fundet nogen mere... uskyldige bøger på et tidspunkt, men nu er jeg jo lidt af en mørk sjæl, såå.. jah.. Om ikke andet så er jeg glad for at jeg endelig har dem i min samling, og det skal både Katja og Tellerup have tak for. :D

● "Tæl til 0" - Er du bange for mørke? Er du bange for det der gemmer sig i skyggerne? Eller tror du ikke på den slags? Men hvad nu hvis jeg fortæller at der er mere i skyggerne end du lige umiddelbart tror? Ting der kan skræmme dig så meget at du aldrig vil glemme det.
Uhyggelige historier kan virke uskyldige og uvirkelige, men så snart lyset bliver slukket og du kalder på det ukendte, så kan alting ske. Historier kan blive til virkelighed og det vil ikke lade dig være selvom du forsøger at glemme det. Monstrene under sengen vil komme op efter dig. Om du vil det eller ej. Tør du at tælle ned fra 10 i mørket?

Det er Laura usikker på. Clara er dog mere modig og gør faktisk lidt grin af Laura fordi hun er bange. Så hun udfordrer hende i mørket. Men det går galt. Deres værste mareridt bliver til virkelighed og det dukker op igen næste nat. Noget holder øje med dem.


● "Prisen for et venskab" - Kan du sætte pris på jeres venskab? Er det mere værd end et computerspil? Et par sneakers? Er du villig til at give dine minder væk for det? Betyder det materielle mere end dine venner? Tør du lade det komme an på en prøve?

Viktor og Philip er hinandens eneste og bedste venner og de hænger sammen hver dag. Bedre venner kan man simpelthen ikke blive. Eller kan man? Philip bliver i hvert fald i tvivl efter at de møder denne mørke og mystiske dreng på vej hjem fra skole. Drengen sælger ting der er umulige at få fat i - især før tid - men han har dem. Og han ønsker ikke penge i retur. Men minder. Minder man ikke vil savne. Påstår han. For konsekvensen af at få sit ønske opfyldt koster måske mere end hvad man i sidste ende er villig til at betale. For de minder betyder alligevel ret meget. De er vigtige for end fortid, nutid og fremtid. Indser drengene det inden det er for sent? Er det deres venskab værd?


● "Spil - eller dø" - En invitation til det mest hippe og seje spil er alles ønske, men stort set ingen får en invitation. Det er kun de bedste. Men det gør det bare dét mere eftertragtet og det samme gælder i vennegruppen på skolen. Det ville være så fedt at få en invitation!

Det er også Jeppes drøm og han ville være så sej i sine venners øjne hvis han fik en invitation først. Det siges at være det sejeste spil, og der er allerede et par af de ældre drenge der har været så heldig at få en fod indenfor denne elite. Men det mystiske er at den sidste indbudte er forsvundet. Ingen har set ham siden. Han sidder nok og spiller derhjemme og det er jo også sjovere end at gå i skole, ikke? Lige præcis det får Jeppe nu lov til at prøve. Han har nemlig fået en invitation. Men det er ikke helt som han troede det ville være. I stedet for at sidde og spille på computeren er han nu pludselig selv en del af spillet. Et spil om liv eller død. For hvis ikke han vælger at spille er han død. Men spillet har konsekvenser. Er Jeppe modig nok til at kæmpe sig igennem dem? Og kan han komme levende ud på den anden side? Vil han acceptere at skulle spille sit livs spil?

Katja har gjort det igen. Og denne gang med børnebøger. Det er tre super (u)hyggelige bøger som hver især har noget specielt over sig. Den første handler om små godnathistorier som omhandler monstre under sengen og det er noget alle børn - stort set - har hørt om. Så det er en let genkendelig historie, og det gør den oplagt til sådan en lille serie her. Den ligger også lidt op til at man efterfølgende kan snakke med sine børn om den og måske/måske ikke forsøge at forklare at den slags ikke findes i virkeligheden.

De to andre bøger er også nogen der er oplagte at snakke om efterfølgende. Anden bog handler om at man skal være forsigtig med ikke at være for materialistiske og gå mere op i at holde venskaber ved lige og være taknemmelig for dem. Og den sidste.. well.. I denne digitale verden skal vi passe på med at lade computerspil fylde for meget i børns verden og det ligger denne også super perfekt op til at få snakket om. Om man vil bruge dem til læring eller bare til (u)hyggelig læsning er selvfølgelig op til forældrene, men de kan bruges til lidt af hvert.

Bøgerne slutter alle meget åbent. Der er ikke nogen egentlig slutning på nogle af historierne, og det synes jeg faktisk ret godt om. Det giver plads til at fantasien kan løbe sin egen tur og det er - synes jeg - sundt for børn. Med måde dog. Men disse er jeg faktisk ret imponeret over. De bliver helt sikkert taget frem når min lille niece bliver gammel nok til at høre sådanne historier.

Min Goodreads rating:

2 kommentarer:

  1. Uh~! De lyder rigtig spændende, får knapt læst halvdelen af din anmeldese og så er man klar til at gå ned til boghandleren og bestille bøgerne. Jeg skal da i hvert fald have dem med på boghylden... altså som læsningen til mine fremtidige børn (siger vi bare 😅💖)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes i hvert fald at de er hyggelige og perfekte til boghylden. :)

      Slet

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)