Aktuel med et indlæg på Cautious.dk

(Dette er mit gæsteindlæg hos Katja)

Mit forhold til bøger
Jeg har ikke altid været en bogorm. Blev det faktisk ret sent, hvorimod min søster var ret tidligt i gang. Det var faktisk først da jeg flyttede hjemmefra første gang, at min interesse for bøgerne opstod sådan for alvor. Spørg mig ikke hvorfor … eller jo tror faktisk noget af grunden har været min interesse for sport, fester og musik. For det var det mine dage gik med dengang. Men det har så sandelig ændret sig må man sige.

Nu kan jeg slet ikke få nok bøger, hvis I spørger mig. Jeg har ikke plads til dem, men jeg vil have dem alligevel! Også selvom jeg ikke er den vilde speed-læser, men bare det at have dem stående gør et eller andet ved mig. Og så gør det jo ikke noget hvis de tilmed er smukke at se på. Og gerne i forskellige størrelser. Elsker store og tykke bøger, men holder også utroligt meget af de små hånd-perfekte størrelser.

Når det kommer til min læsning, så er det meget forskelligt hvor meget jeg får læst. Det kommer lidt i perioder. Nogle perioder får jeg slet ikke læst noget, fordi jeg enten har for meget at se til, eller fordi jeg ikke rigtig kan få taget mig ordentligt sammen eller er i stødet til det. Og de perioder hvor jeg så får læst, får jeg enten læst en smule af gangen eller også sluger jeg bøgerne på ingen tid. Det kommer an på hvordan jeg har det og hvordan mine hverdage ser ud. Har heldigvis haft en rigtig god periode her starten af 2015, og håber at det holder ved.
Jeg gik faktisk i næsten et år på et tidspunkt hvor jeg kun fik læst et par enkelte bøger. Skandale! Håber aldrig det kommer til at ske igen. For jeg elsker at slappe af med en bog.


De bøger jeg læser
Jeg har en ret bred smag når det kommer til bøger. Læser ikke nogen bestemt genre, men elsker fantasy, thriller, krimi og semi-romantiske bøger – det må helst ikke blive for sukkersødt, men det hjælper hvis der er en masse humor i dem. Og det er igen forskelligt hvornår jeg læser hvad. Det kommer i perioder. Og nu hvor jeg tænker over det, så gør jeg ret mange ting i perioder. *Hehe* Men ja. En periode læser jeg udelukkende fantasy og en anden krimi osv. Det kommer an på hvilke bøger jeg har planlagt, at jeg skal have læst, eller om jeg bare tager en bog ud af min ”To-read”-bunke. Er jeg i gang med en serie, så holder jeg mig selvfølgelig til den, men er det enkeltstående bøger, så kan jeg godt finde på at springe lidt i genrene.

Bøger jeg slet ikke læser er biografier – de siger mig bare ikke rigtig noget, og så læser jeg faktisk heller ikke ret mange non-fiktion bøger. Hvis det bliver for meget som en bog fra en historie-time, så står jeg af. Jeg vil have noget fiktion. Jeg vil kunne gemme mig væk i en fantasi-verden og være heks, vampyr, detektiv, morder eller hvad end hovedpersonen nu er.

Her til sidst vil jeg komme lidt ind på ting jeg hader og elsker ved bøger. For det hele er jo ikke rosenrødt og fyldt med stjernestøv. Så here we go!

Det kan irritere mig:
• Dårlige oversættelser. Nogle danske oversættelser er bare ….. dårlige! Den gode humor og de smukke beskrivelser der er i en bog på originalsproget, kan virkelig blive ødelagt ved en dårlig dansk oversættelse. Og det irriterer mit øje når jeg sidder og læser. Og noget der er mindst lige så irriterende er stavefejl eller slåfejl. Argh!
• Filmcovers. Når bøger bliver filmatiseret, så har forlagene det med at lave nye covers til bøgerne, og så bliver det gerne covers med skuespillerne på. Dét kan virkelig irritere mig! Hold jer nu til de originale covers! Der er ikke noget mere irriterende end en serie hvor den første bog er med film-cover og resten med de originale covers. Det ser så dumt ud!
• Prisen. Ja det kan faktisk godt irritere mig pænt meget at nogle bøger skal være så svinedyre. Jeg ved godt at både forfatter, forlag og butik skal tjene lidt på dem, men come on! Vi alm. mennesker vil jo også gerne have råd til at købe dem! Så det kan virkelig godt irritere mig når de bliver alt alt for dyre. Har jo ikke en chance for at komme til at eje dem så. :P
• Æselører. Jeg køber gerne bøger i genbrugsforretninger, på loppemarkeder eller på biblioteket, men noget man så kan risikere er at folk har lavet æselører i dem. Jeg hader den slags! Jeg bruger selv bogmærker for netop at undgå dette. Det ødelægger jo siden!
Det elsker jeg:
• Første gang man åbner en ny bog. Åhhhh….! Her er det både den knasende lyd af uberørt papir og duften af tryksværte. Det er en lige så skøn duft som nyslået græs og nybagte boller. Mmmm… Jeg begraver altid ansigtet i nye bøger – stikker næsen heeeelt ned i papiret og tager en ordentlig sniffer. Ja man inhalerer sikkert en masse giftige kemikalier, men damn det er skønt.
• Følelserne. Jeg bliver altid overrasket over hvor mange følelser bøger kan vække i mig. Og hvor mange forskellige følelser jeg kan komme igennem i bare én bog. Det er faktisk ret rart, da man derved kan mærke at man lever. :P
• Serier. Også selvom det kun er en trilogi. Jeg elsker at bøgerne bliver skrevet i serier, for så betyder det, at jeg får endnu mere! Har selv serier på over 10 bøger, og ja det er dyrt i længden, men ihhhh! Er de gode, så kan jeg virkelig bare ikke få nok!
• Smukke covers. Som det er med mennesker, så sælger udseendet varen, og sådan gælder det også med bøger. Flotte farver, et smukt design og en passende font, så er jeg solgt. Det er måske nok mit grafiske hjerte der taler her, men udseendet af bøger har altså meget at sige for hvor interesseret jeg bliver i dem fra første øjekast.


Translate posts in the bottom of my blog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)