Mine Boglige Pet Peeves

I anledningen af det kommende Dewey’s 24 Hour Read-a-Thon, tænkte jeg at det kunne være sjovt at se på hvad der er mine pet peeves når det kommer til bøger. Altså hvad der virkelig kan irritere mig. Jeg er ikke en person der går voldsomt meget op i at bøgerne er ens hvis de er en del af en serie. Jo det ser da bedst ud at de "passer sammen", men det er ikke super vigtigt for mig. Det er heller ikke vigtigt for mig, at jeg kun køber enten paperback eller hardback - heller ikke i serier. For mig gør det ikke så meget at det er blandet. Men nu er det jo ikke lige det dette indlæg skal handle om. Lad os komme til de ting der faktisk kan irritere mig.

Når første kapitel starter på venstre side. Ja det er måske en mærkelig ting at irritere sig over, men for mig er det bare mest rigtigt at første kapitel starter på højre side. Det betyder ingenting når det kommer til de efterfølgende kapitler, men det første? Det skal altså starte på højre side.

Når solen bleger ryggen på mine bøger. Ja rigtig mange af mine bøger er totalt blege i ryggen og har den dejlige og originale farve på forside og bagside. Nogle af bøgerne har endda ingen titel på ryggen længere, fordi det hele bare er blevet bleget væk. Dét er fandme pænt irriterende! Og det er jo svært at undgå. Vil jo gerne have at de står fremme, men det betyder også at jeg ikke kan undgå at solen får dem at se også. *Suk*

Når der ikke er sidetal på siderne. Altså helt ærligt? Hvorfor er der nogle forlag der fjerner 20% af sidetallene i bøger? Der er altså ikke noget mere irriterende end, at måtte stoppe læsningen og så må springe en 10 sider tilbage for at tælle sig frem til det sidetal man er nået til. Jo jeg bruger bogmærke, men når man også opdatere sin Goodreads, så har man altså brug for det sidetal. :P

Når der mangler en form for tal på bøger, der er en del af en serie. Ja det ville hjælpe en del hvis der stod et tal eller noget på coveret, så man kunne se hvilket nummer i en serie den pågældende bog har. Det er ikke altid at man gider rive alle bøger ud for at tjekke efter. Man kan jo gøre det diskret eller lave det på en fed måde, så det ikke stjæler fokus fra andre ting.

Når bøger ikke er tydeligt kapitel-inddelt. Jeg har nogle bøger hvor der hverken er overskrift eller kapitelnummer på når der er kapitel-skift. Hvad er nu det for noget? Teksten er bare blevet skubbet lidt ned på siden og så er det åbenbart det. Pænt irriterende. Hvordan skal man så vide hvilket kapitel man er nået til?!

Når bøger har de der irriterende løse covers. Ja den der "jakke" som nogen kalder den. Eller smudsomslag bliver de vist også kaldt. For dælen hvor er de dog irriterende. De farer rundt på bogen når man sidder og læser, og det glider konstant op eller ned af bogen, så man ender med at få kanterne bukkede eller revet i stykker. Lav nu bare en trykt hardback i stedet for så.

Når man køber brugte bøger og der stinker af ryger. Idrk! Hele bogen stinker jo bare at askebæger, og det er utroligt svært at skille sig af med. Papir er som velcro når det kommer til lugte og cigaretstank er den værste. Jeg kan lugte det når jeg sidder og læser, og det er især slemt når jeg bladrer videre til næste side. Men sådan er det når man køber brugte bøger. Nogle af dem har jo stået i rygerhjem.

Når bøger har æselører eller når der er skrevet notater på siderne. Sider i bøger skal ikke bukkes. Man kan smide en lap papir ind imellem i stedet. Jeg har flere gange oplevet, at købe brugte bøger der var æselører i, og de var simpelthen så hårdt presset at "flappen" endte med at ryge af, når man vippede den på plads. For fanden da også! Og bøger hvor der er skrevet kommentarer eller notater til teksten på flere af siderne - STOP! Jeg har ikke noget imod, at man skriver sit navn i bogen et sted, men hvorfor skrive halve romaner i margenerne? Eller for den sags skyld bruge en overstregningstus i teksten? Nej nej nej!

Når jeg får købt en bog, der er en del af en større serie, og man så har svært ved at finde resten. Hader det! Jeg elsker serier, men det er skide irriterende, hvis det viser sig at være en serie på 10+ bøger. *Suk* Jeg har det problem med en 5-6 serier nu. Det er bøger jeg har købt på genbrug eller på tilbud, og så kommer man hjem og finder ud af at det er nr. 7 ud af et utal af bøger. Hold da op hvor er det irriterende. Og jeg er ikke typen der læser bogen og er ligeglad med resten. Hvis jeg skal læse den, så skal jeg have alle de andre bøger også, så jeg kan læse hele serien forfra. Men det kan være utroligt svært at opstøve de bøger. Især når de ikke kan findes nogenlunde billigt.

Slå-/stavefejl og virkelig dårlig oversættelse. Det kan selvfølgelig være uskyldig fejl, men hvis det er en fejl der gentager sig mange gange igennem hele bogen, så begynder det virkelig at være irriterende. Så irriterende at jeg er på nippet til at rette fejlen, ved at skrive det imellem teksten - men så bliver jeg jo bare skide irriteret på mig selv over, at jeg skriver inde i bogen. *Haha*

Klister- og prismærker på coveret. Kan man fjerne dem uden at ødelægge cover, eller bruge flere timer på at fjerne rester og klister efterfølgende, så gør det mig intet, men argh! Har flere bøger hvor de stadig sidder på, fordi jeg ikke kan fjerne dem uden at ødelægge coveret. Det er gerne klistermærker på de der irriterende smudsomslag jeg ikke har kunne få af.


Det var så lige et par af mine "Pet Peeves". Har I nogen?

2 kommentarer:

  1. Haha hvor sjovt! Jeg kan nikke genkendende til mange af dem - især den med klistermærke på coveret - hvad fanden tænker folk på?!?!

    SvarSlet

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)