Glædeligt Sommersolhverv (Sankt Hans aften)

Det er mange år siden at jeg har været til et Sankt Hans arrangement, og det kan godt være lidt trist at tænke på, men.. når man ikke har nogen at fejre det med, så er det altså ikke helt det samme. Men jeg burde gøre noget mere ud af det. Det er nemlig en hedensk helligdag - altså en helligdag inden for fx Wicca, som jeg jo ser som min "religion" mere end nogen anden.

I tidernes morgen brugte man Sommersolhvervet (som egentlig ligger et par dage før nutidens Sankt Hans aften) til at hylde årets længste dag og de magiske naturkræfter - både onde og gode. Dagen kaldes inden for Wicca "Litha" (the day of the Lord of Light). Mange hedenske bruger denne dag til at plukke forskellige urter til talismaner og andre magiske objekter. Disse ting bruges til at fremhæve ting man ønsker bedre eller afværge dårlige. Dagen bruges også på dans, indtagelse af mad og drikke som man takker Guderne for.

De hedenske går meget op i at lave en stor og imponerende sommerbuffet. For ikke nok med at de skal holde en fest, så er det også en form for ofring til Guderne. Man sparer ikke på noget, da dette ville være en fornærmelse overfor Solguden. Så I kan godt forestille jer at der er meget mad. Lidt lige som når Amerikanerne går amok til Thanksgiving.
Jeg har set billeder af denne type sommerbuffeter og det er vildt! Der er mange former for kød, forskellige slags brød, kartoffel-retter i alle afskygninger og selvfølgelig en masse grøntsager i forskellige retter og kager. Det ser simpelthen så lækkert ud og jeg ville elske at kunne opleve sådan en dag i wiccanske rammer. Iført den fineste sommerkjole, håret sat op med en blomsterkrans, bare tæer og bare masser af mad og drikke, grin, sang, hygge, bål, magiske remser, smuk solnedgang og dyrkelse af naturen omkring en.

Bålet bliver tændt når solen går ned for at takke Solguden. Og i nyere tid bruges bålet og ilden også til at holde onde ånder væk, og i "gamle dage" mente man at man kunne holde hekse på afstand. Dette var - siger nogen - starten til hekseafbrændingerne.
Solen giver liv til alle skabninger på Jorden, så det er vigtigt at takke den for det vi har.
Mange nøgenbader også ved vandet på denne dag, da det også er en dag for frugbarhed. Derfor er det også meget udbredt at fornye ægteskabsløfter eller starte forhold på denne dag.

Jeg tror jeg vil gøre noget ved det næste år. Se om jeg kan finde et par stykker at fejre dagen med. Måske bestille en lækker sommerbuffet udefra, eller også kunne hver og især tage lidt med, så man kunne samle en stor buffet på den måde. Finde et sted hvor man kunne være - gerne i nærheden af en strand - og hvor man må lave et lille bål. Jeg vil så gerne gøre noget mere ud af disse helligdage. Så næste år... næste år står den på Sommersolhverv med skønne mennesker, lækker mad, bål og magiske toner (Har allerede en playliste med musik der ville være perfekt).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)