Julebag til den helt store guldmedalje

Tirsdag og Onsdag stod den på den helt store Julebag sammen med min far. Han havde fri så vi kunne lige så godt gå amok med en masse bagning, og selvfølgelig ville jeg gerne hjælpe. Så det blev til to hele dage fra morgen til sent aften og nu er jeg godt nok også kvæstet og har virkelig ikke lyst til at bage mere det næste lange stykke tid. Men OMG hvor er det blevet super vellykket det hele. Og jeg har selvfølgelig fået lov til at få lidt med hjem også, så det er fantastisk!

Og nu hvor jeg har fået noget Julebag med hjem, så tænkte jeg, at jeg da lige ville dele nogle billeder af det med jer og selvfølgelig også opskrifterne, hvis der skulle være nogen der var interesseret i dem.
Vi har fået bagt en Jule frugt/nødde kage, brun søsterkage, kokosmakron småkager, nøddebjælker, brunkager og chokolade cookies. Derudover er der også lavet klejner og nogle lækre havregryns(rom)kugler. Så det blev faktisk til en hel del.


Jule frugt/nødde kage
Du skal bruge:
200 g smør
150 g sukker
4 æg
½ dl appelsinsaft
1 pk coctailbær
1 pk sukat eller appelsinskal
100 g hakkede nødder
2 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
225 g mel
Smør og sukker røres sammen. Derefter tilsættes æggene et af gangen og der røres derefter appelsinsaft i. Fyldet blandes sammen med melet, så det ikke samler sig i store klumper når det tilføjes i den fugtige dej. Mix det hele sammen og ælt det godt. Når dejen er klar hældes den i nogle smurte bageforme og bages i en 175°C forvarmet ovn i ca. en time. Tjek eventuelt med en kniv ved at stikke den i midten af kagen og se om den er klar. Når kagen er færdig tages den ud - køles en smule af og tages så ud af formen så den kan køle af på en rist.


Kokosmakron småkager
Du skal bruge:
250 g smør
250 g sukker
1 æg
250 g kokos
250 g mel
½ tsk hjortetaksalt
100 g rosiner
Smeltet chokolade
Smør og sukker æltes sammen og derefter tilsættes ægget og kokos. Når det er æltet godt tilsættes mel og hjortetaksalt. Igen æltes der godt. Til sidst tilsættes rosiner (Dette kan man undvære hvis man ikke kan lide dem). Påfør dejen på en bageplade med bagepapir i små toppe. Bag dem indtil de er gyldne i en 200°C forvarmet ovn (Vi gav dem ca. 8-9 min). Når de er færdige tages de ud og sættes til afkøling. Når de er kølet helt af kan de dyppes i noget smeltet chokolade.


Nøddebjælker
Du skal bruge:
300 g mel
100 g sukker (+ lidt til topping)
200 g smør
1 æg (+1 til pensling)
50 g finthakkede nødder
1 appelsin
Smeltet chokolade
Smør og sukker røres hvidt. Tilsæt ægget sammen med finthakkede nødder og reven appelsinskal. Tilsæt derefter mel og ælt dejen hurtigt sammen til en ensartet del. Læg den i køleskabet i ca. 30 min til afkøling. Når den er klar deles delen i 6 lige store dele, som rulles ud i lange pølser. Disse skæres i ca 5 cm lange stykker og pensles med lidt æg. Drys lidt sukker over og sæt dem derefter på en bageplade med bagepapir. Bag dem i 8-10 min i en 200°C forvarmet ovn.
Når kagerne er afkølet dybbes de i smeltet chokolade.


Brunkager
Du skal bruge:
1½ tsk potaske
½ dl vand
250 g smør
200 g sirup
200 g sukker
1 ps hakkede mandler - ca 50 g
1 pk sukat eller appelsinskal
1 ps brunkage krydderi
500 g mel
Potasken opløses i vandet. Smør, sirup og sukker koges op så det er flydende. Derefter tilføjes den opløste potaske og sukkermassen tages af varmen og afkøles i en skål. Hakkede mandler, sukat, sigtet brunkage krydderi og mel blandes sammen og røres i sukkermassen når den er lunken. Dette æltes rigtig godt sammen. Når dejen er klar påføres den på noget bagepapir og rulles godt sammen i en lang pølse. Rul den sammen i bagepapiret og smid den på køl i 24 timer.
Når dejen har været på køl i et døgns tid tages den op igen og rulles færdig i passende tykkelse pølser. Skær den ud i tynde skiver og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i 8-10 min i en 180°C forvarmet ovn. Når småkagerne er færdige sættes de til afkøling.


Brun søsterkage
Du skal bruge:
250 g smør
250 g sukker
1 tsk vaniljesukker
1 brev brun kagepulver
1 ps korender
400 g mel
2,5 dl mælk
2 æg
1 ps hakkede mandler
1 pk sukat
Smør og sukker piskes sammen. Derefter piskes æg i et af gangen. Sigt mel, vaniljesukker og bagepulver i og ælt dejen godt sammen imens mælken tilføjes. Til sidst blandes dejen med hakkede mandler, korender og sukat. Når dejen er æltet godt sammen hældes den over i en smurt bageform og glattes ud på toppen. Bag den i en times tid i en 180°C forvarmet ovn - gerne nederst i ovnen. Tjek eventuelt med en kniv ved at stikke den i midten af kagen og se om den er klar. Når kagen er færdig tages den ud - køles en smule af og tages så ud af formen så den kan køle af på en rist.


Chokolade cookies
Du skal bruge:
300 g smør
250 g sukker
50 g brun farin
2 tsk vaniljesukker
2 æg
400 g mel
1 tsk natron
100 g hakkede nødder
150 g hakket chokolade
Blødt smør, brun farin og sukker piskes sammen. Derefter tilsættes vaniljesukker og æg - et af gangen. Mel og natron sigtes i og efterfølges af de hakkede nødder og hakket chokolade. Når dejen er klar skal de påføres en bageplade med bagepapir i små klatter. Dette gøres eventuelt med et par teskeer. Dette behøver ikke være perfekt da de alligevel vil "smelte" ud på pladen og danne sig i små flade småkager. Sørg for at placere dem med god afstand. Bag dem i 8 min i en 200°C forvarmet ovn. Gerne øverst i ovnen.


Klejner
Du skal bruge:
150 g smør
150 g sukker
4 æg
1 dl fløde
2 tsk vaniljesukker
1 citron
550 g mel
2 tsk hjortetaksalt
2 pk palmin til kogning
Sukker og smør røres hvidt. Derefter tilsættes et æg af gangen og derefter tilføjes fløde og en smule saft fra en citron. Når det er blandet godt tilsættes alle de tørre ingredienser. Når dejen er æltet godt sammen sættes den på køl så den er nemmere at rulle ud. Når den er klar skal der strøges en masse mel ud på den overflade man vælger at rulle delen ud på. Og vær ikke bange for at bruge meget mel, da det er vigtigt at dejen slipper underlaget. (Sørg for at sætte palminen over i en gryde til smeltning når du når dette step) Når du har nået den ønsket tykkelse begynder du at skære dejen ud i lige store strimler (ca. 2-3 cm bredde) Derefter skærer du dem ud i skrå strimler så hver klejne får en spids ende. Afslut med at skære et lille aflangt hul i alle stykker så du kan sno dejen og danne en lille krølle på dejen. (Se eventuelt billeder på google) Og nu er de klar til at komme i den varme palmin. De skal vendes en enkelt gang i palminen og så skal de op lige så snart de er flotte og gyldne. Lad dem ligge og dryppe af og afkøle på et viskestykke.


Havregryns(rom)kugler
Du skal bruge:4 dl mælk
200 g smør
500 g solgryn
400 g flormelis
100 g kakao
Romessens
Kokos mel
Smøret skal være blødt før man begynder at blande alle ingredienser sammen (Ikke kokosmel da det skal bruges til sidst). Og det hele mixes med det samme. Smag efter og vurder om der mangler noget af de forskellige ting og når du så er tilfreds (Det må gerne være godt klistret og fugtigt da solgrynene suger en del væske til sig) sættes den til trækning i en times tid. Efter en time tjekker du om den eventuelt er blevet for tør - så kan du tilføje en smule mere mælk - men er den perfekt og stadig klæbrig så er den klar. Massen rulles i små kugler og rulles til sidst i den kokosmel du har gjort klar. Smid dem i en kagedåse med madpapir imellem hvert lag og sæt dem på køl når du er færdig. (Disse skal stå på køl når du ikke spiser af dem)

_______________________________________________________________________

Puha... Sikke en omgang. Men hyggeligt har det været og nu er der en masse lækkert at guffe i sig i Julen. :D Jeg klager i hvert fald ikke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)