Kampen for overlevelse - "Bjørneby"-serien af Fredrik Backman

Delvis reklame for People'sPress og forfatter Fredrik Backman - Sendt til anmeldelse. Meningerne er mine egne.
Så har jeg endelig fået hygget mig med Fredrik Backmans seneste to bøger, "Bjørneby" og "Os mod jer" og er nu klar til at anmelde dem begge. Jeg fik "Bjørneby" i Julegave sidste år og så har jeg været så heldig at People'sPress ville sende mig "Os mod jer", så jeg kunne få dem læst sammen. Jeg har elsket de foregående bøger af Fredrik Backman, så jeg var virkelig spændt på at læse disse to. Også selvom temaet ikke er noget for mig (ishockey), men derfor var jeg nu alligevel sikker på at selve historien nok ville kunne fange mig.

Bjørneby er lige med ishockey. Som så lille en by er det svært at undgå og den lokale befolkning går stort set ikke op i andet hellere. Så hvis man vil bo her, så skal man også være indstillet på at det er det livet handler om. Peter, en tidligere professionel ishockeyspiller, og Mira, som er advokat, er flyttet tilbage til Bjørneby, da Peter skal overtage et job i den lokale ishockeyklub. Men det er ikke alle i familien der er lige begejstret for det. Mira kæmper for at beholde sin advokatkarriere, men føler derved at hun svigter sin rolle som mor. Deres datter Maya kunne ikke være mere ligeglad med den dumme sport og det er derfor ikke nemt for hende at bo i denne lille by. Hun har dog sin bedste veninde Ana, så hun "overlever". Et ord som hun i den grad får brugt mere i forbindelse med det hun snart kommer til at opleve.

Ishockey er som sagt alt i Bjørneby og det er op til de unge fyre i byen at holde det ved lige. Især drengene fra "Toppen". De rige. For uden dem ville det ikke være muligt. Og da en ung gut fra "Bunden" pludselig viser sig at kunne give dem konkurrence på isen og bliver sat på deres hold, begynder der virkelig at ske ting og sager blandt publikum. For hvad laver han på holdet med deres drenge? Skal det vise sig at han kommer til at ødelægge deres ry? Eller skal det vise sig at være en af deres egne?

For Maya oplever nemlig noget skrækkeligt til en fest hos disse holdspillere. En oplevelse som kan vise sig at ødelægge deres hold, deres holdkamerat og... måske endda deres fremtid. Men er det noget hun finder på, fordi hun er skuffet? Eller fandt det virkelig sted? Og hvad skal byens befolkning tro på? En ung pige der ikke er særligt begejstret for sporten og sikkert bare vil ødelægge det for klubben? Eller den unge spiller der er den bedste på holdet og som kan få Bjørneby på ranglisten over de bedste ishockey-byer? Vil de vende det blinde øje til og svigte offeret, eller vil de gå så langt at de er villige til at ofre deres ishockey-ry landet over? Hvem ender med at sejre? Og hvad kommer det til at betyde for byen?

Ingen vandt. Offeret er stadig hadet og gerningsmanden slap uden straf. Det bliver startskudet til den store konklikt imellem indbyggerne i Bjørneby og Hed. En konflikt som ikke kun skaber had på ishockey-banen, men som også kommer til at udfolde sig i byerne udenfor klubbernes fire vægge. Bjørneby ishockey-klub står for skud. Den er nedluknings-truet. Men borgerne i byen vil ikke give op. De vil ikke lade Hed vinde og ende ud med at være den eneste ishockey-klub i kommunen. Og en snedig politiker ender med at være bagmanden bag dens redning... eller måske endda dens fald? Han smider mange følehorn ud i samfundet, snørre sine knuder og skaber en masse rygter, had og intriger. Til sin egen fordel. Men er borgerne kloge nok til at gennemskue det han har gang i?

Maya og Ana er fundet tilbage til hinanden. De har kun hinanden og resten af befolkningen er imod dem. Eller er de? For det er nemlig ikke alle der har taget afstand til dem og som tror på de ting der bliver sagt om dem. Og jo stærkere de bliver, jo bedre bliver de til at overleve hadet fra Bjørneby. En by der også er deres! Men snart skifter befolkningen fokus. For endnu en skandale dukker op til overfladen. En dreng de troede de kendte, viser sig slet ikke at være som de troede. Og hadet bliver nu også sendt i hans retning. Had der kan have store konsekvenser for ishockey-klubben. For hvad er holdt uden ham?

Rivaliseringen mellem Bjørneby og Hed vokser. Kampen om penge, magt og overlevelse har ikke været vigtigere end nu. Og ingen har tænkt sig at give op uden kamp. Og da de to hold mødes på isen begynder problemerne for alvor at ske. Kan Bjørneby overleve de rygter der bliver spredt om dem? Og hvad skal de gøre når de står overfor valget at tage afstand til dem der er anderledes og det de står for? Kan de bære det som samfund? Og hvordan forsvarer de sig overfor Hed? Hvad skal der til for at vinde? Eller måske endda kun lade det handle om ishockeyen?

Alt går op i røg. Masser af vold, ødelæggelser, løgne, sandheder der afsløres, alliancer der startes, loyalitet, dødsfald, venskaber, sorg og kærlighed som overvinder alt. Kan Bjørneby og Hed skabe våbenhvile? Hvor mange skal miste noget de elsker før at hadet stopper? Kan to ishockey-klubber overleve dette år? Hvor vil folk ende? Er der overhovedet noget tilbage at redde?

Hold da op en mundfuld! Jeg troede som sagt ikke at disse bøger ville være noget for mig når de nu handler så meget om ishockey, men jeg skal nu alligevel indrømme at jeg blev fanget i Fredrik Backmans ishockey-net. Historien er så voldsom. Både på godt og ondt. Det er en historie som brager ind i brystkassen på en. Det er fascinerende at disse bøger har kunne grave sig så meget ind i mit indre, som de har. Men det er netop hvad Fredrik Backman kan. Historien er både hjerteskærende, skræmmende og fantastisk. Ja.. jeg har været hele følelses registret igennem og det har han formået at gøre hver gang.

Kan jeg anbefale disse bøger? Ja det kan jeg. Også selv ishockey slet ikke interesserer jer. For historien bag temaet er så... jeg har slet ikke et ord for det. Jeg kan bare sige "Wow!". Man bliver overrasket, rørt og vred. Den kan så meget. Og jeg synes helt sikkert at den er et læs værd.

Min Goodreads rating:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)