Når en historie tager en uheldig drejning - "Dukkesamleren" af Anna Snoekstra

Reklame for HarperCollins og forfatter Anna Snoekstra - Sendt til anmeldelse. Meningerne er mine egne.
Jeg har i noget tid været ret nysgerrig efter at læse denne, "Dukkesamleren" af Anna Snoekstra, så jeg forhørte mig hos HarperCollins om det måske var en jeg kunne få lov til at læse og anmelde, og det var de heldigvis med på. Og nu har jeg fået den læst og er klar med en lille anmeldelse her på bloggen. Jeg elsker krimier og mysterier, så denne bog ville være perfekt til mig.

Den lille by Colmstock er ikke længere hvad den plejede at være. Før var alle glade, havde et job, de kunne feste og være gode ved hinanden, men.. den tid er forbi. Byen er gået "konkurs" og der er ikke længere så mange smil hos folk længere. Og det bliver kun værre da en tragedie rammer byen endnu en gang. En voldsom brand fører et offer med sig og byen er i sorg. En lille dreng er nu død og børnene i byen tager der ret hårdt. Og bekymringerne bliver ikke mindre da der nu også dukker mystiske porcelæns dukker op på trappetrinene ved huse hvor der bor små piger. Perfekte kopier af dem endda. Hvem lægger dem og hvorfor? Ligger der nogle skumle tanker bag?

Rose drømmer om at blive journalist i storbyen og hun kan ikke vente med at komme væk fra det hul af en by hun bor i. Alt er støvet, stinker og folk er.. simpelthen bare for dumme til hendes smag. Hun bliver nødt til at komme væk. Og det kan ikke gå hurtigt nok. Hun er desperat og hun leder efter en god historie som kan give hende en fod indenfor sit drømmejob. Men indtil da må hun passe sit arbejde og søge videre. Og prøve at bide sine irritationer i sig. Hun hader folk i byen - altså lige udover sin veninde Mia. Eller.. hun er også irriterende, men stadig hendes veninde. Og det hjælper heller ikke på humøret når fyrene lader til at savle over hende. For dem gider hun i hvert fald slet ikke! Men derfor er det godt at hun nu har idéen til en rigtig god historie som hun kan sende ind til den lokale avis, som hun kan bruge sin opmærksomhed på. Disse dukker! Hvor kommer de fra. Hvem prøver at lokke disse små piger i sit spind? Er det en pervers stodder? Er det den psykopat der går og stikker ild til alt i byen? Det er Rose opsat på at finde ud af. Koste hvad det koste vil. Og hvis en lille løgn eller to kan sælge hendes artikler, hvad gør det? Det kan da ikke skade nogen?

Men der tager hun fejl. Godt nok bliver hendes artikel trykt i avisen, men hun havde ikke regnet med det had der bliver vendt imod hende. Panikken kan hun bruge, men hadet? Hvorfor har hun fortjent det? Men hun roder stadig videre i historien. Interviewer familierne, giver sine egne små guldkorn og pludselig er det blevet noget af et scoop. Men er hun gået for langt? Kan hun se igennem hadet og ignorere de uroligheder der giver bagefter? Og hvad sker der når nabo går vender sig imod nabo og hun selv står for skud? Har hendes ambition tager overhånd? Slipper hun godt fra ikke at have fortalt hele sandheden? Slippe godt fra at hun har fået flere personer i problemer? Har hun forspildt sin chance for sit drømmejob? Hvad skal der ske med indbyggerne og selve byen Colmstock? Finder de nogensinde ud af hvem brandstifteren er? Og hvad med denne mystiske dukkesamler?

Jeg havde faktisk troet at der ville være langt mere krimi over denne, men den er faktisk mere en.. thriller. Eller måske ikke helt. En god blanding? Men lidt psykologisk ind over? Uanset hvad så er jeg på ingen måde skuffet. Jeg havde på ingen måde set slutningen komme som den gjorde. Dukkesamleren er slet ikke den man tror det er og alle de skrækkelige ting der sker er.. skræmmende. Og så normalt alligevel. For det er ting der virkelig sker. Ting der ofte høres om i mindre og kriseramte udkantsbyer. Måske ikke herhjemme, men i hvert fald i Amerika og som i denne bog Australien. Det er skræmmende, men det får en til at værdsætte hvor man bor og det man har.

Historien kryber ind under huden på en, og det er så uhyggeligt at en lille løgn kan vokse sig så stor og have så store konsekvenser for en hel by. I en by hvor ingen ønsker udefra blanden og bare gerne vil klare tingene indenfor deres egen grænse. Indenfor deres egne regler. Uanset hvor voldsomt det kan ende med at blive. Uanset om det er ens kammerater der står for skud.

Min Goodreads rating:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)