Nu ved jeg hvad det er - Heterochromia!


Da jeg var lille og blev passet meget hos min far's ene bror og kone, så jeg meget op til min kusine (deres datter), og jeg opdagede på et tidspunkt at hun havde nogle pletter i hendes regnbuehinde i øjet og blev meget nysgerrig efter at vide hvorfor de var der. Kan så ikke huske om det var mine egne forældre der fortalte det eller om det var min onkel og dem, men jeg fik at vide at hun havde fået dem fordi hun gik med makeup og at det var kommet i hendes øje og derfor blevet der. Har sikkert været et forsøg på at forhindre mig i at bruge det, men som I nok har opdaget så har det ikke virket. :D

Da jeg voksede op gik det jo så selvfølgelig op for mig at det ikke var den rigtige grund og så flere og flere med "fejl" i deres regnbuehinder. Jeg har selv en "fejl" da mine øjne ikke kun er blå. Jeg har så i mange år forsøgt at finde ud af hvad det hed og om det var genetisk eller om det var noget der skete pga. noget andet.
Min søster har også et øje der er mere brunt end det andet så vores har været genetisk.

I dag så jeg så en video af en af dem jeg følger på YouTube hvor hun fortalte hvad lige netop dette hedder. Hun har selv "fejl" i sine øjne. Hun har pletter og stykker af hendes regnbuehinde der er forskellige farver - gylden brun og blå og det gør at hendes øjne ser grønne ud på afstand.

Denne tilstand hedder så Heterokromi (dansk) for at være 100% korrekt. Der findes så et par forskellige versioner af dette og det er henholdsvis; Komplet Heterokromi - hvilket betyder at hvert øje har hver sin farve. Delvis eller Sektor Heterokromi - hvilket betyder at dele af regnbuehinden har en anden farve end resten, som min søster har. Og til sidst er der Central Heterokromi - hvilket er det jeg har hvor en krans omkring pupillen har en anden farve end regnbuehinden.

Det kan som sagt skyldes at det er arveligt som i mit tilfælde, men det kan også ske i øjnene hvis man har haft en slem infektion eller har været udsat for en øjenoperation.
Andre dele af kroppen kan også være udsat for heterokomi. Håret eller huden er de mest almindelige steder. Det vil sige at dele af håret har en anden farve end resten af håret, eller at noget af huden på et sted af kroppen er mørkere end huden på andre steder på kroppen. Det ses mest hos dyr, men ses også hos os. Jeg har faktisk også heterokomi på huden. Har en stor plet på låret som er mørkere end resten af kroppen. Det er især tydeligt om vinteren hvor jeg er bleg. :P Nedern.

Men mine øjne kan I se det ved her:

Og HELT tæt på her:


Så som i kan se så er mine øjne blå med en gul/orange ring om pupillen som til tider får mine øjne til at se grønne eller grå ud, selvom de ikke er det.
Men jeg er ret glade for at mine øjne er som de er. Kunne godt nogle gange tænke mig at jeg havde en Komplet Heterokromi da jeg synes det er super fedt og elsker når dyr har det, men jeg er tilfreds. :D Glad for at mine øjne ikke er kedelig ensfarvet.


English version:
Translate the post from the option in the sidemenu.

3 kommentarer:

 1. Fedt!
  Jeg fandt også først selv ud af hvad det hed for en 3 dage siden og har ligesom dig central heterokromi. Mine øjne er også blå med en gul/orange ring om pupillen.
  Det var helt tilfældigt at jeg så Dr. Quinn, Medicine Woman (Den lille doktor på prærien) og kom i tanke om at Jane Seymour har komplet heterokromi, slog det op og så tilfældigt et foto af et par øjne der lignede mine. Tænk at der var et 'navn', troede bare mine øjne var lidt underlige/særprægede på den fede måde og tænkte at det var det. Jeg er også glad for min lille 'gen-fejl', jeg synes vores øjne er smukke :)

  SvarSlet
 2. Kan se det efterhånden er et gammel indlæg, men sjovt at læse lidt om! Jeg har selv komplet heterokromi, med henholdsvis et blåt og et grønt øje. Var også først da jeg var ældre jeg fandt ud af hvad det virkelig betød :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Synes der er noget magisk over den slags øjne. :D

   Slet

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)