Dagens Jule Gæst - JanniJanni eller Gulde kan beskrives ung, aldrig kedende, tosset, dansk, guldfiske-pige med et ton af hobbyer! Hun elsker at være kreativ med alt muligt fra fotografering, blogging, skriveri, tegning, design, musik, sang og klaverspil til smykker, koder, hjemmesider og kreative tanker i det hele taget. Det bør nok også nævnes, at hun er karatepige med sortbælte.

Hjemmelavede flødekarameller

Kunne du tænke dig at prøve med lidt andet hjemmegjort juleslik end den klassiske marcipan konfekt? Hvad så med at prøve med hjemmelavede flødekarameller? Det er overraskende nemt, koster ikke alverden, og så er det sjovt og med masser af muligheder for at sætte et personligt præg.

Her de ingredienser du skal bruge:
* 3 dl. Sukker
* 1 dl. Vand
* 2 spsk. Eddike
* 1/3 tsk. Natron
* 2,5 dl. Fløde

Vælg en gryde som ikke er for lille (ikke som på billedet) - ellers bliver det hurtigt noget gris. Mængdeforholdet her giver ca. 7 dl karamel masse i gryden, men regn med at det under indkogningen bobler op og fylder næsten det dobbelte.
Bland sukker, vand og eddike i gryden, og kog det til det er gyldent. Og husk, tålmodighed er en dyd.

Tag gryden af varmen, og rør natronen i. Det er nu det begynder at bruse op. Pisk fløden i lidt af gangen, og sæt så gryden tilbage, og varm det hele godt igennem. Formålet er at dampe så meget væske fra, at karamellen får den rigtige konsistens. Hvis du tager lidt fra midt i processen, får du fx. en lækker karamel-sovs. Du kan tjekke konsistensen under vejs, ved at tage lidt op på en ske, og køle det ned i koldt vand. Du kan mærke det er færdigtig, når det har den rigtige elastiske konsistens. Hold øje med at den lumske karamel ikke bruser op og bobler ud over det hele imens. Og igen, tålmodighed er en dyd.

Når karamellen er blevet, som du vil have den, så hæld det ud over en smurt plade eller et stykke bagepapir, og skær det i stykker mens det er varmt. Ikke for varmt dog, da karamellem i så fald vil flyde sammen og klistre fast igen. Her er det skønne ved hjemmelavede projekter, at du jo selv kan bestemme formen. Skær dem i trekanter, firkanter og lad dem køle af. Eller tril dem i kugler mens de endnu er varme. Eller hvad med en helt anden form? Forme til fx. chokolader kan også nemt bruges her. Leg med det - jeg synes selv en variation er det sjoveste.

Herfra har du flere muligheder. Lad klumperne køle ned før du pakker dem ind i cellofan-papir, og du har nogle klassiske karameller, eller! Du kan gøre det endnu mere interessant ved fx at sætte karamellen på pinde og overtrække dem med chokolade, og du har din egen wonna-be-dumle slikkepind. Det kan selvfølgelig også lade sig gøre med de "almindelige" karameller. En god idé til en sød gave til fx. pakkekalenderen, adventskalenderen, pakkeleg, værtindegave, eller måske som en del af en julegave.

- Janni fra bloggen: www.gulde.dk

English version:
Guest Post from another blogger.

2 kommentarer:

  1. Ja det lyder jo simpelt nok og hvem elsker ikke flødekarameller :D

    SvarSlet

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)