Kom godt igang med en Bullet Journal

Som jeg skrev i mit "Hvad er en Bullet Journal?"-indlæg, så er de vigtigste ting du skal bruge din foretrukne notesbog, en kuglepen, blyant, lineal, farveblyanter og/eller tusser. Jeg er selv en "nybegynder" indenfor Bullet Journaling, så jeg lærer også lidt med tiden, og det er det jeg vil dele med jer i disse indlæg. Når det kommer til redskaberne så har jeg fundet ud af, at farveblyanter er et super fint redskab til dekorationer. Især nu hvor jeg bruger en Leuchtturm1917. Siderne er en smule tynde i det, og der ville tusser eller kuglepenne være lidt for pigmenterede. Fordelen ved farveblyanter er også at du kan viske det ud igen (med et egnet viskelæder), hvis du fortryder det du har lavet. Men farverne er selvfølgelig ikke helt så kraftige som hvis du bruger kuglepenne og/eller tusser. Men det er jo også en smagssag.

Kuglepenne har det med at efterlade ghosting på siderne (det betyder at man kan se det igennem) og tusser har det med at bløde igennem. Altså at farven trænger helt igennem på den anden side. Så hvis du ønsker at bruge kuglepenne og tusser, så vil jeg foreslå at man finder en notesbog med forholdsvis tykke sider. Har man ikke så meget imod ghosting, så kan kuglepenne selvfølgelig sagtens bruges i en med tyndere sider. Jeg bruger fx både kuglepenne og farveblyanter.

Jeg har dog planer om at købe mig nogle Tombow Dual Brush Pens i grå nuancer for at se hvordan de er i min Leuchtturm1917. Bløder de igennem, så har jeg tænkt mig at teste dem i min personligt designet notesbog fra Personal Planner, som jeg viser i et indlæg inden længe. Den har lidt tykkere sider, så det kan være de så kan bruges i den. Det må tiden vise. Jeg skal bare lige have fundet dem et sted hvor de ikke er så dyre. Havde egentlig fået tilbudt at låne nogle Posca tusser, men ved de er ret pigmenterede så de kommer nok ikke til at virke til dette. Lidt en skam da de er ret nemme at få fingrene i. Så jagten går ind på nogle Tombow Dual Brush Pens.

Når du har fået lavet dig et lille kit til dit Bullet Journal projekt, så skal du igang med at brainstorme hvilke sider du mener du vil have i den. Der er selvfølgelig de mest almindelige sider, men det er ikke sikkert at det passer til dine behov. Men derfor vil jeg alligevel komme med en lille liste over de mest brugte og måske endda lidt andre der ikke bruges så meget.

● Keys - Dette plejer at være den første side i en BuJo hvor man lister de ikoner op man har tænkt sig at bruge. I kan se eksempler på disse hvis I Googler det. Personligt synes jeg denne side er unyttig. Jeg ved hvilke punkter og ikoner jeg bruger, så har ikke brug for en side hvor det står skrevet ned på.

● Index/Indholds fortegnelse - Dette er en af de mere brugbare sider. Har du sidetal i din notesbog er dette en super måde at holde styr på indholdet på, samt at finde frem til det man gerne vil finde hurtigt. Man kan også bruge labels som jeg bruger. Bruger dog selv begge dele, da jeg ikke har labels på alle de forskellige sider og undersider jeg har i min BuJo. Labels bruger jeg til de større overordnede sider og så har jeg skrevet de små undersider ned i indholdsfortegnelsen - sammen med de overordnede.

● Ønskede lister - Jeg har ikke lavet mine liste-sider i starten af min BuJo, men hvis man ved hvad man ønsker at have, så ville det være en god idé at putte dem ind før man begynder på selve kalender delen. Det kunne eventuelt være sider som "Ønskeliste", "Blog indlægs-/Vlog idéer", "TBR/Læseliste", "Bestillingsliste/Venter på", "Need to Buy", "Favorit websites", "Vigtige koder" osv... Dette varierer jo selvfølgelig efter hvilke ting man ønsker at holde styr på, og som man i forvejen laver mange lister over.

● Future Log/Årets aftaler - Nu da du laver din BuJo lidt efter lidt, så har du ikke hele året klargjort. Det betyder også at du somme tider vil komme til at mangle et sted hvor du kan skrive fremtidige aftaler ned. Der vil dette punkt være smart at have plads til. Klargør gerne et par sider til det. Gør eventuelt klar til 6 måneder af gangen pr side. I kan se hvordan jeg har gjort på det næste billede herunder. Så kan du skrive dem ind efterhånden som du får lavet de pågældende måneder klar.

● Års oversigt - Dette er noget jeg synes er super vigtigt, da man jo bruger en BuJo til en kalender også. Og det er altid smart at kunne se hvordan året ser ud datomæssigt og hvilken dag de forskellige datoer falder på. Man kan selvfølgelig gøre det mere detaljeret og gøre plads til at skrive mere under hver måned, men det har jeg ikke gjort denne gang. Jeg har min Future Log til de ting jeg får brug for at få skrevet ned til hver måned.

● Fødselsdags oversigt - Jeg har kun en små 5 fødselsdage skrevet ind i min kalender på nuværende tidspunkt, så jeg har ikke brug for en side til Fødselsdage, men det er en super praktisk side at have, hvis man skriver en masse af dem ind. Det kan gøres på mange forskellige måder og der er mange gode idéer på nettet. I kan altid Google jeg frem til det, hvis I føler I får brug for sådan en.

● Måneds oversigt - Dette er sider jeg benytter mig meget af. En oversigt over den pågældende måned kan være meget nyttig. Især hvis man her også vil inkludere ting man gerne vil nå, men ikke har en bestemt dato for hvornår det skal ordnes. Det kan være blogindlæg man gerne vil skrive den pågældende måned. Eller hvis man har noget på sin to-do-liste som du bare skal have ordnet inden for et bestemt tidsrum. Det er lister du eventuelt kan lave tilknyttet din måneds oversigt.
- Her kan du også have en side til de serier du ser - hvis du er lige så serietosset som mig.
- Måske endda nogle tjek-/rutine-lister hvis du går meget op i træning, vægttab, gerne vil holde styr på dine søvnrytmer eller måske har nogle andre ting du gerne laver fast, men vil holde lidt styr på.
- Hver måned kan du også holde nogle sider blanke til eventuelle opskrifter du falder over eller blanke sider til brainstorming/idéer til projekter osv andet.
- Under måneds-sektionen kunne du eventuelt også have en side tilegnet dit budget. Hvis du har brug for at holde styr på hvor mange penge du bruger, eller penge du sparer op til et eller andet.

● Uge oversigter - Når du er færdig med dine måneds-lister og oversigter, så kan du gå igang med dine uge oversigter. Her skriver du dagene i måneden ind og gør plads til at du kan skrive de ting du skal nå dagligt. Gør eventuelt plads til daglige to-do-lister. Du kan som nogen skrive dagene ind efterhånden som du kommer til dem, eller gøre klar en uge eller hel måned af gangen. Jeg gør gerne en måned klar af gangen.

● Dagbog - Der er også en del der har en lille sektion hver uge eller hver dag, hvor de gør plads til en form for dagbog. Jeg havde selv overvejet det, men da der ikke sker det voldsomme andet end sygdom, behandlinger og en masser møder på sygehuse, læger osv, så føler jeg ikke det er noget jeg vil inkludere lige pt. Men jeg synes det er en god idé.

● Taknemmelig for... - Der er nogen der har "Taknemmeligheds"-sider i deres BuJo også, hvor de skriver de ting ned de er taknemmelig for. Dette er dog ikke noget jeg benytter mig af, men det kan være det forandre sig. Det er jo egentlig en god idé, da man kan kigge tilbage på de ting man har værdsat og tænke lidt nærmere over hvad der betyder noget for en. Selv de små ting.

● Planlægnings lister - Tænker på ting som "Pakke liste" til hvis man skal ud og rejse. Måske en "Bliv klar til Jul"-liste hvor man skriver indkøbsliste, liste over ting man skal have ordnet inden Julen, gaver der skal købes osv osv osv... Jeg har lavet en nedtælling til Jul samt en Julegave-tjek"liste". Liste er det ikke helt, da jeg bare har tegnet nogle pakker, som jeg så udfylder med farve efterhånden som jeg bliver færdig med dem. (Se billede i dette indlæg)

Derudover så kan man jo vælge at være så kreativ som man ønsker eller lade være.


Gode råd

- Køb ikke en dyr notesbog til at starte med. Slet ikke hvis du endnu ikke er sikker på at en BuJo er noget for dig. En billig notesbog kan være god nok i starten.

- Hvis ikke et layout fungerer for dig - prøv noget nyt næste gang.

- Prøv ikke at sammenlign din egen BuJo med andres. Det er ikke en konkurrence om hvem der har den mest kreative, velorganiserede eller perfekte Bullet Journal. Du skal lave den præcis som du har behov for og ikke fordi andre har gjort det på en bestemt måde.

- Planlæg/forbered en uge/måned af gangen. Derved kan du prøve en masse forskellige opstillinger af inden du beslutter dig for den der fungerer bedst for dig.

- Skits op med blyant først - lav eventuelt en test på et løst ark papir inden du "overfører" det til din BuJo.

- Brug taps - det er altså en smart måde at holde styr og orden i din BuJo på.

- Til aftaler og ting du ikke har nogen bestemt dato for endnu - skriv dem ned på en post-it, så du kan rykke den rundt i din BuJo indtil du ved hvor du skal skrive det ind henne. Især hvis det er ting du slet ikke er sikker på vil ske eller vil blive til noget i sidste ende.

- Vær ikke bange for at lave fejl. Det lærer man kun af. Ingen er perfekte.

- Er du totalt blank for idéer til layouts og opsætning af dine sider, så tjek nettet ud. Rigtig mange er inde i denne BuJo dille, så der er rigtig mange forskellige forslag til hvordan man kan designe de forskellige ting.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)