Anmeldelse af de tre første bøger i serien "Mitfordmordene" af Jessica Fellowes

Delvis reklame for forlaget Politikens/North og forfatter Jessica Fellowes - En af bøgerne er sendt til anmeldelse.
Jeg havde længe gerne ville læse denne serie, så da jeg i foråret tilfældigt faldt over den første bog i en af vores lokale genbrugsbutikker, besluttede jeg mig straks for at forsøge at finde de tre der er blevet oversat til Dansk. Jeg kontaktede også Politikens forlag for at høre om de måske lå inde med nogle anmelder-eksemplarer, og de havde anden bog i serien som de kunne sende min vej. Så tak til dem for den. Og den sidste var jeg så lidt længere på jagt efter, men endte med at købe den igennem Plusbog. Endelig havde jeg alle tre bøger og jeg kunne komme igang med at læse dem. Nu håber jeg bare at der ikke går alt for længe før de næste tre i serien bliver oversat og udgivet herhjemme.

Men nu er jeg klar til at dele min anmeldelse af de tre første bøger i dagens indlæg. Enjoy! :D


"Mysteriet på Asthall Manor"

Louisa Cannons liv er fattigt men stille - lige indtil hendes onkel får rodet sig ud i problemer og får revet hende med ind i det. Hun drømmer om at komme væk og søger derfor et job som barnestuepige hos den velhavende familie Mitford på Asthall Manor, som hun har fået kendskab til takket være en veninde. Men før hun hører tilbage fra dem kidnapper onklen hende for at komme af med en gæld. En gæld som Louisa skal være betaling for. Men da hun ser sit snit til det stikker hun af. Sammen med det brev som det viser sig at onklen har stjålet. Svaret på hendes jobansøgning. Mon hun kan flygte dertil? Håbe på at de vil ansætte hende? Uanset hvad så skal hun i sikkerhed. Væk fra sin onkel.

Hendes redning kommer fra en uventet side. Den flinke stationsbetjent Guy hjælper hende videre før han selv bliver sendt videre til et gerningssted en station et stykke derfra. Og hos familien Misford bliver den ældste datter, Nancy, som hun har mødt tidligere, hendes indgangsbillet til jobbet som kombineret barnepige og selskabsdame for hende og de fem andre søstre. Dette bliver starten på en ny og spændende verden for Louisa. Og hun bliver hurtigt rigtig gode venner med Nancy. Men frygten for at hendes onkel finder frem til hende spøger stadig i baggrunden.

Faren for at han finder hende bliver større da hun skal med familien på tur. En tur som får dem viklet ind i den mordsag som Louisas redningsmand, Guy, efterforsker. Offeret viser sig at have været veninde med deres barnepige, Nannys, tvillingesøster og da Louisa allerede kender en af betjentene på sagen og muligvis har set noget der kan have betydning for sagen, så går det for alvor løs. Nancy viser sig at være ret så snedig og en ihærdig detektiv. Den gamle sygeplejerske er blevet myrdet i toget og sagen bliver lukket uden opklaring. Guy vil ikke give op og pigerne vil hjælpe ham. Men lige så meget som sagen er spændende, lige så farlig kan den vise sig at være. For alle der stikker næsen lidt for meget frem hvor de ikke burde. Hvad gør de hvis gerningsmanden finder ud af at de er i hælene på ham? Og hvad gør Louisa hvis hendes onkel finder frem til hende? Det kan blive alt for farligt. Og koste hende sit nye job. Men hun bliver nødt til at gøre hvad hun kan for at beskytte familien Mitford, som muligvis kan være i fare hvis gerningsmanden er kommet for tæt på. Men mistænker de nu også den rigtige?

Min Goodreads rating:
★★★★✩


"De smukke unge døde"

Nancy har overtalt sin søster Pamela til at tage med til London for at møde hendes venner. Pamela bliver snart myndig og Nancy vil gøre hende klar til at blive en del af de unge smukke som nyder selskabslivet og fornøjelserne i storbyen. Og Louisa som stadig er ansat på Asthall Manor skal med som deres anstandsdame.

Det går hurtigt op for Louisa at disse unge mennesker ikke er helt så uskyldige som de måske ser ud. Der bliver festet, taget stoffer og deres forbindelse til de mere lyssky bander i byen gør hende nervøs på Mitford-søstrenes vegne. Og det gør hun klogt i. En af vennerne bliver myrdet til Pamelas fødselsdagsfest på Asthall Manor. Og der bliver hurtigt fundet en gerningsmand. En tjenestepige. Som Louisa uheldigvis inviterede indenfor den aften for at hjælpe hende. En tjenestepige som var godt på vej ud af bandelivet. Men nu ser det ud som om netop den forbindelse bliver hendes endeligt.

Det går hurtigt op for Louisa at der er noget der ikke helt passer. Dulcie ville ikke efterlade Louisa spor hvis hun var skyldig. Spor som fører hende til hemmeligheder som Dulcie for alt i verden ville beskytte. Beskytte imod dem der er ude på at gøre det af med hende. Og Louisa sætter sig for at rense Dulcie for mistanke og finde frem til den rigtige morder. Men hun bliver nødt til at være forsigtig. Og få hjælp. Den rigtige form for hjælp. Fra hendes ven, politibetjenten Guy. Men vil hendes egne handlinger i sagen spænde ben for hende? Vil hun overhovedet kunne redde Dulcie? En simpel tjenestepige uden betydning for de rige og glamourøse. Hvem ville tro på hendes uskyl? Især hvis morderen måske skulle vise sig at være en tæt på offeret?

Min Goodreads rating:
★★★✩✩


"Mitfordskandalen"

Louisa arbejder ikke længere fast for Mitford-familien, men har nogle småjobs en gang imellem for at få råd til huslejen. Det var ikke planen da hun sagde sit faste job op. Men hun blev afvist på sin ansøgning hos politiet og hun har derfor ikke længere kontakt til Guy. Hun er flov og ønsker ikke at han skal se hvor meget hun har fejlet. Men hun kan ikke gemme sig for altid. Et uheld, hos den familie hun arbejder løst for, der sender en stuepige direkte i døden, sætter Guy på sagen da han nu arbejder hos kriminalpolitiet. Og det er ikke det eneste mystiske dødsfald som igen og igen fører dem sammen. Det er som om at nogen har sat sig for at få ryddet ud i de rige. Men hvem kan det dog være?

Louisa bliver nødt til at tjene nogle flere penge, og da Diana Mitford - nu Diana Guinness - vil ansætte hende som kammerpige, kan hun ikke andet end at tage imod tilbudet. Og hun bliver derfor en fast del af parets selskab på alle ture, rejser og til alle selskaber. Og parets venner begynder pludseligt at falde som fluer. Kan alle dødsfald have en forbindelse til hinanden? Måske endda en forbindelse til det første dødsfald som Louisa var vidne til nogle år tidligere? Louisa mistænker det og hun vil forsøge at finde en fællesnævner.

Men så snart hun har en mistænkt, sker der endnu et dødsfald. Og ofrene kommer tættere på og tiden er ved at løbe ud for hende hvis hun vil stoppe gerningsmanden før det er for sent. Hun bliver derfor nødt til at tage kontakt til Guy igen og få ham til at hjælpe med at opklare sagen om denne mulige seriemorder. Men er det nu også så slemt at genskabe kontakten til ham? Han er ikke længere forlovet og Louisa har muligvis indset hvad hendes følelser for ham virkelig er. Men er det stadig gengældt? Har de en fortid sammen? Måske kan hun endelig finde svar på begge sine store spørgsmål denne gang. Måske endda finde modet til endelig at tænke på sin fremtid og til at udleve sine inderste drømme. Starte et nyt kapitel i sit liv. Med manden hun elsker.

Min Goodreads rating:
★★★✩✩

Dette er en virkelig spændende og skøn historisk krimiserie fuld af mordgåder, klasseforskelle, excentriske personer og drama til den helt store guldmedalje. Jeg kan sagtens se hvorfor den bliver sammenlignet med Agatha Christies historier og jeg er vild med det. Især fordi denne serie er inspireret af virkelige begivenheder og personer fra "back in the old days". Og I kan tro at jeg er frustreret over at de sidste tre bøger i serien endnu ikke er blevet oversat til dansk. :P Men jeg vil helt klart holde mine øjne og ører åbne når det sker. For jeg skal meget læse de sidste tre også. Jeg har "smuglæst" lidt om dem og jeg kan se, at Louisa og Guy langt om længe bliver gift og at Louisa ENDELIG kommer videre fra sit stuepige/kammerpige-job og bliver... jah.. jeg vil ikke afsløre mere hvis ikke I allerede selv har læst de næste bøger i serien.

Hvis du er til historiske romaner med indviklede mordgåder og detektiv-arbejde, så kan jeg varmt anbefale jer denne serie. :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Smig gerne en kommentar inden du smutter.
Jeg offentliggør og svarer på den hurtigst muligt. ;)